maandag 19 maart 2012

SharePoint Online Correlation ID in foutmeldingen

 

Elke SharePoint ontwikkelaar loopt er tegen aan, een foutmelding bij een bepaalde actie of handeling in SharePoint.
(ps. wanneer dit nog niet is gebeurd, wees gerust het komt vanzelf ;p)

capture-7 

In deze foutmelding worden een aantal dingen weergegeven zoals de datum en tijd en het meest belangrijke een uniek ID ook wel Correlation ID token of cID genoemd. Met dit unieke ID is het mogelijk met een lokale SharePoint installatie om uitgebreide informatie te zoeken in de SharePoint logbestanden over het probleem.

Deze logfiles en Correlation ID’s zijn op verschillende manieren te benaderen, door bijvoorbeeld  het Get-SPLogEvent SharePoint PowerShell commando met daarin het Correlation ID vernoemd. Via de zoekoptie (CTRL+F) In Notepad wanneer hiermee de logfile is geopend, via een SQL commando in de database of via een third-party tool genaamd ULSViewer.

 

SharePoint Online en Correlation ID’s

Microsoft heeft met de online versie van SharePoint gebruik gemaakt van dezelfde manier van het tonen van foutmeldingen, echter zijn er restricties tot het benaderen van de SQL server.
Aangezien er geen toegang is tot de database via PowerShell en de logfiles in SharePoint Online, is debuggen een ramp en in het ergste geval een serviceaanvraag naar Microsoft.

Wanneer een organisatie standaard oplossingen maakt, om deze vervolgens te ‘deployen’ naar andere sitecollecties zal men vaak de foutmelding krijgen met als extra informatie dat er siteonderdelen niet geactiveerd zijn.
Het deactiveren van de siteonderdelen zodat ze gelijk zijn aan de ‘nieuwe sitecollectie’ en daarna weer opslaan als sjabloon lost vaak het probleem ook niet op. Wat nu?

Met het opslaan van een sitesjabloon wordt er een bestand aangemaakt met de extensie .WSP. Dit WSP bestand bestaat uit een aantal items:

- Site eigenschappen
- Samenstellingen met of zonder CAS-beleid
- Applicatie pagina’s
- Gebruikers toepassingen
- Site onderdelen en componenten.

Om de .WSP te openen maak ik gebruik van het gratis ‘7-zip file manager’ programma.

Untitled

Het .XML bestand waar op dat moment de foutmelding vandaan komt zit in de ‘WebTemplate’ folder en dan in de .WSP naam folder, bijvoorbeeld:

Solution\WebTemplate\voorbeeld\ONet.xml

Aangezien het niet mogelijk is om rechtstreeks vanuit 7-zip bestanden te bewerken zullen alle bestanden eerst uitgepakt moeten worden naar een locatie op de harde schijf.

Het ONet.xml bestand kan nu met Notepad of Kladblok worden geopend en bewerkt. Met CTRL+F kan er gezocht worden naar het juiste Correlation ID en deze met <!-- -–>  HTML code worden uitgecommentariseerd.

Let op aanpassen van de .XML bestanden kan leiden tot corrupte bestanden waardoor de bestanden nooit meer te gebruiken zijn.

dsfsd

Nu de feature (siteonderdeel) niet meer aangeroepen wordt, is het van belang om de bestanden weer om te zetten naar een .wsp bestand. Om dit om te zetten wordt er gebruik gemaakt van MakeCab en DDFGenerator.

Stap 1: Download DDFGenerator en sla hem op in dezelfde map waarin de items staan.
Stap 2: Ga naar Start – Uitvoeren – CMD
Stap 3: Ga naar de DDFGenerator.exe locatie en specifieer de locatie van het aan te maken bestand.


Untittrerled

Wanneer alles goed is ge-exporteerd is er een extra .ddf bestand aangemaakt.

Untitledgsdf

Stap 4: De laatste stap is de bestanden om te zetten naar een .CAB bestand om deze later te hernoemen naar .WSP.
In het ‘Command prompt’ scherm kan er gebruik gemaakt worden van het volgende commando:

MakeCab.exe /F <solution.ddf>

Mocht bij het uitvoeren van de MakeCab.exe meldingen worden weergeven zoals ‘Could not find file’ of ‘Unexpected text’, kan het zijn dat er spaties in de coderegels zitten. Dit is het aan te passen in het .ddf bestand door gebruik te maken van aanhalingstekens voor en na de coderegel.

Resultaat een nieuw sjabloon om te gebruiken. Het kan gebeuren dat hij met activeren weer een foutmelding geeft vanwege een ander siteonderdeel/feature die ook geactiveerd is, herhaal dan de stappen hierboven.

Geduld is een schone zaak. 

0 reacties:

Een reactie posten

Twitter Facebook Favorites More